vineri, 30 iunie 2017

Cine este unicul Creator? 


Sursa creației este o singură persoană ,Iehova ,cu a cărui putere ,voință ,poruncă a fost creat totul.Dar în Gen 1:26 ,Iehova vorbește cu "meșterul său la lucru zi de zi",Isus Cristos ,după ce a fost creat în cer .Prov. 8:22,31
     Ca să înțelegem diferența dintre sursa creației și meșterul folosit de Iehova pentru a crea , trebuie să înțelegem semnificația prepoziției grecești dia.Despre legea de la Sinai se spune că este "Legea lui Iehova " (1 Cronici 16:40 ) și " legea Dumnezeului cerului"(Ezra 7:12) și ni se spune în mod clar că există "un singur legislator"(Iacov 4:12) .Cu toate acestea vedem că există o altă persoană care transmite legea . Este cel care trasmite legea egal cu Dumnezeu ?
Scriptura ne spune că : "  Nu v-a dat Moise Legea?"(Ioan 17:9).Aceeași " lege a lui Iehova " , este numită "legea lui Moise " în Malehi 4:4 .
Ar trebui să tragem concluzia , după "logica " trinitariană, că Moise este Iehova ,Dumnezeul cerului ? Cu siguranță nu .Chiar dacă  am putea trage noi înșine această concluzie ,Scriptura ne spune în mod clar că  "Legea a fost dată prin (în greacă dia) Moise," de către Dumnezeu .(Ioan 1:17)
     În originalul grecesc apare prepoziția dia care indică o deosebire între sursa legii ,Iehova Dumnezeu și "canalul sau intermediarul prin care a avut loc o acțiune "(Strong), în Ioan 1:17 acest intermediar este identificat ca fiind  Moise , cel care a fost folosit pentru a transmite legea ,iar în Ioan 1:3,10  Cuvântul , a fost intermediarul folosit de Iehova pentru a crea toate lucrurile ,cu excepția Cuvântului ,care a fost creat direct de Iehova ,în calitate de "fiu unic născut "(Ioan 3:16) sau prima creatură adusă în existență direct de Dumnezeu .(Coloseni 1:15-18;Revelația 3:14)
     Romani 15:18:" 18 Căci nu îndrăznesc să spun nimic altceva decât ceea ce a făcut Cristos prin (în greacă dia) mine pentru ca naţiunile să asculte, atât prin cuvintele şi faptele mele, "
Nimeni nu ar înțelege aceste cuvinte astfel :"Acest verset arată că Isus a făcut ca națiunile să îl asculte pe Dumnezeu ,iar Pavel prin cuvintele și faptele sale ,a făcut ca aceeași oameni să asculte de Dumnezeu.Prin urmare Pavel este Isus !"Chiar dacă am vrea să tragem o astfel de concluzie eronată ,folosirea prepoziției dia ,ne obligă să recunoaștem că Isus este diferit de Pavel.
    1 Cor 8 :6: " 6 pentru noi există un singur Dumnezeu, Tatăl, de la ( în greacă ek) care sunt toate lucrurile, şi noi pentru el, şi există un singur Domn, Isus Cristos, prin (în greacă  dia) care sunt toate lucrurile, şi noi prin (dia) el."
     Lucrarea trinitariană ,The New International Dictionary of New Testament Theology, 1986, Zondervan , spune despre 1 Cor 8 : 6 : "În 1 Cor 8:6 funcția lui Dumnezeu ,Tatăl, de SURSĂ A CREAȚIEI,este deosebită sau diferențiată de rolul lui Cristos de MEDIATOR AL CREAȚIEI "- pagina 1182 , volumul 3  compară cu Ioan 1:3,10 și Coloseni 1:15,16
     Putem înțelege că în același fel cum toate lucrurile merg LA Dumnezeu ,capul lui Isus Cristos ,(1 Cor 11:3 ) PRIN Isus Cristos ,capul bărbatului, tot la fel toate lucrurile provin din cer de la Iehova ,PRIN Isus Cristos!
     Geneza 1:26 nu dovedește că ar exista 3 dumnezei în unul ,la fel cum Isaia 1:18 nu dovedește că evreii cu care vorbea Dumnezeu erau și ei dumnezei.Este evident că în Geneza 1:26 Iehova vorbea cu "meșterul său la lucru"(Prov 8:30),întâiul născut din toată creația , care a fost făcut după imaginea lui Dumnezeu ,înainte ca Dumnezeu să îi poruncească să facă omul!
       Iehova Dumnezeu este singurul care a creat omul PRIN meșterul său la lucru ,Isus ! ( Ps. 33:6, 8, 9 ; Ps. 103:20, 21. Ps. 148:5 ; Rev. 4:11;Maleahi 2:10;Faptele 4:27;Rev 3:14)

 https://www.jw.org/en/publications/bible/kingdom-interlinear-greek-translation/books/1-corinthians/8/#v46008006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu