sâmbătă, 1 iulie 2017

Indică repetarea de trei ori a cuvântului "sfânt" în Isaia 6:3 ,că Iehova este un Dumnezeu "triunic"?

   " Şi strigau unul către celălalt şi ziceau: „Sfânt, sfânt, sfânt este Iehova al armatelor! Tot pământul este plin de gloria sa!“ - Isaia 6:3

      Unii trinitarieni pretind că repetarea de trei ori a cuvântului "Sfânt" , pentru un singur Iehova ,este o dovadă a naturii "triunice " pe care o are Iehova.
Dar ce spun lucrările exegetice trinitariene despre Isaia 6:3 ?
      " Repetarea unui nume  sau a unei expresii ,era un lucru destul de obișnuit printre evrei.Astfel în Ieremia 7:4 profetul care îi reprezintă pe evrei spune : "«Acesta este templul lui Iehova, templul lui Iehova, templul lui Iehova!»".În Ieremia 22:29 :" O, pământule, pământule, pământule! Ascultă cuvântul lui Iehova! "
Ezechiel 21:27 spune :" O ruină, o ruină, o ruină o voi face!"
1 Samuel 18:23 conține expresia "fiul meu " repetată de trei ori , iar  în Numeri 6 :24-26 este repetată de trei ori  o formă de binecuvântare  obișnuită la evrei"-Albert Barnes' Notes on the Whole Bible
     La ce fel de concluzii am ajunge dacă am aplica aceeași "logică", pe care trinitarienii o întrebuințează pentru Isaia 6:3 ,la toate versetele citate mai sus ?
     Profesorul trinitarian Dr. Young ne spune :"Repetarea unui cuvânt este folosită pentru a indica gradul superlativ ,de exemplu în...Isaia 6:3."-Young's Analytical Concordance, "Hints and Helps to Bible Interpretation," #18, Eerdmans, 1978 printing.  
    Chiar dacă am ignora aceste explicații , care arată că repetarea de trei ori a unui cuvânt are scopul de a scoate în evidență ceva ,așa cum se explică în nota de subsol la Isaia 6:3 în traducerea trinitariană The New Oxford Annotated Bible, 1977 ed. , cu siguranță nimeni nu ar considera că o persoană care repetă de trei ori o expresie în general ,de exemplu ,"A mea!A mea! A mea!", își proclamă triunicitatea ,sau că este o persoană formată din 3 persoane!
     Dacă continuăm pe această linie "argumentativă" ,lipsită de logică ,atunci am putea lua versetele din Matei 7:22 și Matei 25:11 ,unde Isus este numit "Domn ,Domn" , ca dovezi că Isus este format din două persoane și că formează o "binitate"!
     Raționând folosindu-ne de gândirea trinitariană ,am putea ajunge la concluzia că fariseii ,despre care se spune în Matei 23:7 că  :"  le place să le facă oamenii plecăciuni prin pieţe şi să le zică: ‘Rabbi! Rabbi!’"(Biblia Cornilescu și alte traduceri care au la bază Textus Receptus) ,doreau să ne transmită ideea că ei sunt o parte a unei ființe misterioase ,formată din două persoane , deoarece apare în verset "Rabbi" de două ori! Nimeni nu ar crede un asemea "argument"!
     Căutând "dovezi" pentru un Dumnezeu compus în Scripturi ,am putea ajunge la concluzii greșite pe baza versetelor din Revelația 4:5 ;5:6 ,care dacă le-am interpreta după "modelul trinitarian" ,le-am putea lua ca dovezi că "Dumnezeu este o unitate formată din șapte persoane sau spirite"!
     " Serafimii au misiunea de a veghea ca sfinţenia lui Iehova să fie proclamată, iar gloria sa să fie recunoscută în tot universul, deci şi pe pământ. Toată creaţia reflectă gloria lui Dumnezeu, iar în curând toţi locuitorii pământului o vor discerne (Numeri 14:21; Psalmul 19:1–3; Habacuc 2:14). Tripla proclamare „sfânt, sfânt, sfânt“ nu este o dovadă în sprijinul Trinităţii. Dimpotrivă, este o subliniere a sfinţeniei lui Dumnezeu prin repetarea de trei ori a aceluiaşi cuvânt (compară cu Revelaţia 4:8). Iehova este sfânt în sens absolut."-  Profeţia lui Isaia – lumină pentru întreaga omenire I , pagina 89
     Această explicație este susținută de sute de versete biblice în care apare expresia "Sfântul tău  " Isaia 45:15,în ebraică קְדֽוֹשְׁכֶ֑ם/qə·ḏō·wō·šə·ḵem, sau "Cel sfânt " ,in ebraică וּקְד֖וֹשׁ /ū·qə·ḏō·wōš Psalmul 78:41 ,care este la sigular ,indicând că Iehova este un singur Dumnezeu ,nu o pluralitate de dumnezei.Dacă Iehova ar fi fost un Dumnezeu multiplu ,cu siguranță Isaia ar fi folosit cuvântul ebraic קדשׁים care este la plural și este tradus "cei sfinți " în Deuteronomul 33:3;Psalmul 16:3;Daniel 8:24.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu