vineri, 30 iunie 2017

Avem dovezi în Sfintele Scripturi că duhul sfânt este o persoană?


   În Sfintele Scripturi "numele lui Dumnezeu" apare personalizat în multe versete biblice ,ceea ce i-ar putea face pe unii să creadă că este vorba despre o persoană !
Câteva dintre numeroasele versete în care , despre  "numele lui Dumnezeu" , se vorbește ca despre o persoană ,sunt următoarele :
" Însă voi arăta COMPASIUNE pentru sfântul meu nume," - Ezechiel 36:21
" ca să-i ADUCĂ de departe pe fiii tăi , ... pentru numele lui Iehova, Dumnezeul tău, ȘI pentru Sfântul lui Israel," - Isaia 60 :9
" Şi Dumnezeul care a făcut ca numele său să LOCUIASCĂ acolo " - Ezra 6 :12
" să se înalţe fum de JERTFĂ şi va fi ADUSĂ numelui meu o ofrandă " - Maleahi 1:11
" voi CÂNTA melodii numelui tău“ - Rom 15 :9
      După citirea acestor versete în care despre " numele lui Dumnezeu " se vorbește ca despre o persoană ,am putea trage concluzia că "numele lui Dumnezeu a fost revelat ca parte a unei Dumnezeiri misterioase"! Dar o analiză gramaticală a felului în care este întrebuințat " numele lui Dumnezeu " ,atât în Scripturile Ebraice ,cât și în cele Grecești Creștine , ne dovedește că "numele lui Dumnezeu" este un lucru , nu o persoană !
     Cu toate că "Numele lui Dumnezeu" este personificat în Sfintele Scripturi , nu apare ca o persoană ,la genul feminin sau masculin ."Numele Sfânt " apare în ebraică la genul masculin ,dar este tradus la genul neutru , în Sfintele Scripturi Grecești Creștine .Acest fapt este în sine o dovadă că " numele sfânt " este un lucru , nu o persoană! Deși se întrebuințează pronume masculine ,în ebraică , "el", "a lui ", " a sa" (în engleză "he","his","him"etc) în legătură cu "Numele Sfânt" , pronumele neutre ( în engleză " it","itself","which") sunt utilizate pentru același cuvânt în Scripturile Grecești Creștine inspirate! Din această analiză gramaticală înțelegem că spre deosebire de persoanele reale ,Iehova Dumnezeu , Isus Cristos și îngerii, "Sfântul Nume " este un lucru personalizat !
     Ce putem spune despre personificatul "spirit sfânt "? Este cu adevărat o persoană? Utilizează scriitorii biblici întotdeauna genul masculin cu referire la "spiritul sfânt"? "Numele  Sfânt " nu apare nicăieri ca fiind o persoană .În același fel , "spiritul sfânt ", este descris ca fiind un lucru ,care poate fi turnat cu măsură, Num.11:17,25,o singură dată fiind descris ca manifestându-se sub forma unui porumbel, nu a unei persoane!
     Spiritul sfânt nu are nume personal și apare în ebraică la genul feminin și însoțit de pronume feminine ,"ea ","a ei"," ea însăși" ,am tradus din egleză literalmente "she," "her," "herself".Așadar spiritul sfânt analizat strict gramatical , poate fi ori un lucru, ori o femeie .
     Scriitori biblici ai Scripturilor Grecești Creștine ,au folosit un gen diferit pentru "spirit sfânt ",genul neutru.Acest fapt dovedește  că spiritul sfânt este un lucru ,nu o persoană ,la fel ca "Numele Sfânt "!
      În Ioan 14:17 se folosește expresia " spiritul adevărului ", în greacă " to pneuma tēs alētheias" "pe  care " ,în greacă (ο — ho), care după lucrarea trinitariană Robertson's Word Pictures , "are genul gramatical neutru pentru a fi în acord cu pneuma "(spirit).Așadar analizat strict gramatical "spiritul adevărului " ,care este în greacă la genul neutru,nu poate fi o persoană ,deoarece în acel caz ar fi avut genul feminin sau masculin!
      "Cuvântul grecesc pentru spirit este la genul neutru și în timp ce noi (traducătorii trinitarieni ai traducerii NAB) am utilizat în engleză pronumele personal masculin "el"  ('he,' 'his,' 'him'), majoritatea manuscriselor grecești (ale NT ),utilizează 'IT' ."(forma utilizată exclusiv pentru animale și lucruri ,nu se utilizează deloc pentru a indica o persoană)- The New American Bible, St. Joseph ed., 1970, lucrare trinitariană Romano Catolică.
       Spiritul sfânt nu este o persoană ,fiind la genul neutru ,ci un lucru pe care Dumnezeu îl întrebuințează pentru a-și îndeplini scopul.

https://www.jw.org/en/publications/bible/kingdom-interlinear-greek-translation/books/john/14/#v43014017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu